Vandaag is het Koningsdag en dat zijn van die dagen dat ik anders door onze stad Amsterdam loop. Kijk veel om me heen. En sta overal even stil. Deze man links op de foto is de opa van mijn opa. Onze betovergrootvader Peter C. Stein woonde in de Halsteeg (later de Damstraat) en vertrok naar Nederlands-Indië. Daar trouwde hij met Antoinette Louize (Louise) Du Pré.

Zijn vader Peter Karel Stein en moeder Appillinia Tauw (Tau) hadden een hoedenzaak in de Halsteeg. Zijn opa was hoedenfabrikant. Hij zelf was Verificateur In- en Uitvoerrechten en Accijnzen.
Net liep ik in de Damstraat en stopte voor de laatste hoedenzaak. Kocht daar een hoedje tegen de regen en moest ineens aan onze familiegeschiedenis denken.

Ik deel dit bij de Indische Kwestie, omdat deze betovergrootvader nooit heeft kunnen bevroeden dat zijn kleinkinderen uit Indië, na ‘terugkeer’, als buitenlander en allochtoon behandeld zouden worden. Waarbij hun geschiedenis er tot op heden eentje is (wat de Overheid betreft) om in de doofpot te houden.

 

#indischekwestie

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s