Op 30 september 2019, sprak de heer Paul de Chauvigny de Blot de Tweede Kamer toe. Hij zei het simpel.

“Wat ik wil vertellen is dit, ik ben 5 jaar in een concentratiekamp geweest. 3 jaar als militair, en twee jaar erna bij de Indonesiërs. Ik werd direct na mijn bevrijding weer ingekwartierd als militair. Na 5 jaar concentratiekamp. Met 35 gulden en 1 stel kleren, kon ik naar huis gaan. Ik heb verder nooit meer iets gehoord. Dat is dus na de oorlog. Wat is dan mijn vraag? Mijn vraag is alleen maar 1 ding eigenlijk, dat is… wij hebben in de oorlog gevochten. Of we zeggen wij zijn in de oorlog vernederd. Ik ben zelf bij de commando’s bij Tandjung als 18 jarige militair soldaat, gewoon soldaat. Mijn grote vraag is nu. In hoeverre heeft de regering hier oog voor.” Hij doelde hier op zijn salaris dat hij nooit heeft ontvangen en ook op het feit dat hij niet in aanmerking kwam voor de WUV (Wet uitkering Vervolgingsslachtoffers) omdat hij zogenaamd een goede baan had.

74 jaar na dato stelt de oude man geboren op 15 mei 1924 in Kutowinangun, in het voormalig Nederlands Indië dit aan de orde in de Tweede Kamer, met de bedoeling om het onrecht, de schuld, te verduidelijken. Niet alleen voor hem, maar voor iedereen die dit is overkomen. Hij wilde ondanks dat zijn leven over dankbaarheid, zorgzaamheid en liefde ging, dit toch kenbaar maken en samen met ons, het Indisch Platform 2.0 kenbaar maken hoe ernstig deze zaak is én blijft. De komende jaren die hem nog restten wilde hij onder anderen hiervoor benutten. Het schonen van deze schande, zoals iedereen dat ervaren heeft en tot op heden ervaart. Voor het geld deed hij het niet. Hij was een jezuïet. Klik hier voor de biografie van de heer Paul de Chauvigny de Blot, verkort Paul de Blot.

Niemand is onsterfelijk…

Op 15 december overlijdt Paul de Blot. Kort ervoor hebben we nog frequent contact omdat hij na zijn optreden in de Tweede Kamer (toeval bestaat niet) een bericht kreeg van SVB dat hij in aanmerking zou komen voor 2 regelingen. En dat is een regeling voor sociale contacten (… 95 jaar…) en voor hulp bij de huishouding (Paul de Blot is op dat moment nog mantelzorger van zijn jongere nicht).

Paul de Blot meldde zich bij Indisch Platform 2.0 omdat hij vond dat de regering hem tekort heeft gedaan. Hij heeft toen in 2015 de salarisregeling – die op papier doet vermoeden dat er eindelijk een oplossing is voor een op dat moment meer dan 70 jaar slepend conflict tussen de Indische Gemeenschap *) en de Staat der Nederlanden – eindelijk van de grond kwam, direct een aanvraag ingediend. Hij werd afgewezen omdat zijn papieren niet te vinden waren. Dit kwam bij meerdere personen van ver boven de 90 voor.

Dat kan duiden op 2 zaken:

 • Ofwel deze ouderen die zich spontaan melden met de woorden ….éindelijk wordt mijn salaris betaald… liegen(?!), want “er zijn per slot van rekening geen papieren van hen gevonden in de archieven…”
 • Of men kan ervan uitgaan dat niet alles geregistreerd is. Ik refereer hier aan wat Defensie eerder gesteld heeft bij mevrouw Nobbe, “het waren roerige tijden niet alles is geregistreerd”. Mevrouw Nobbe kreeg namelijk na 11 maanden soebatten met de SVB, uiteindelijk haar salaris nog uitgekeerd.

We leven nu in het zogenaamde vrijheidsjaar 2020. Nu is helaas de heer Paul de Blot reeds overleden. Een pijnlijke vraag blijft desondanks onbeantwoord door de kamerleden en de regering.

“In hoeverre heeft de regering hier oog voor?” Ofwel in hoeverre heeft de regering oog voor al deze door de diverse naoorlogse kabinetten in de steek gelaten mensen.

En dan kom ik terug op dat eeuwige Nederlandse hoog in het vaandel gehezen woord ‘Rendement’. In hoeverre heeft de regering er oog voor dat hier op dit dossier géén rendement te behalen valt omdat dit dilemma hen eeuwig zal achtervolgen.

#2020Géén75jaarVrijheid

#indischekwestie #excuses #erkenning #compensatieoorlogsschade #backpaysalarissen #stophetnegeren

4 gedachten over “Alles om het rendement

 1. Dit is toch zo Laf van de regering – en men weet Niet hoeveel mensen lijden.
  Vrijheid voor Wie ????
  Pelita zou Ook moeten vechten – Ze bestaan toch al vanaf 1947 .
  Juist NU – er zijn nog Maar weinig overlevenden – zo moeilijk Moet dat toch Niet voor Pelita zijn ??
  en dan Moet Pelita eens kijken wat voor leed er bij de 2e generatie nog is .
  Peggy , Jij vecht er voor Een diepe buiging voor jou !!

  Geliked door 1 persoon

 2. Beste regering, beste kabinet Rutte, hoe kunnen jullie dit jaar 75 jaar vrijheid vieren, terwijl jullie de Indische- en Molukse gemeenschap noch emotioneel gevangen hoeden. Los dit op geef ons ook die vrijheid.

  Geliked door 1 persoon

 3. Dit is op Blog Peter Flohr herblogden reageerde:
  In enkele alinea’s samengevat door Peggy Stein waar het bij rechtsherstel van de Indische Kwestie om gaat. Als je op hoge leeftijd zoals Paul de Blot en zoals mijn tante Loes Hoogvelt-Flohr (die op de foto naast hem zit) duidelijk maakt dat hen onrecht is aangedaan dan hoort de Nederlandse Staat dat serieus te nemen. Waar men zich al die jaren tot nu toe achter verschuilt zijn uitspraken die in de jaren vijftig zijn gedaan. Uitspraken die niet meer geldig kunnen zijn. Juridisch niet maar zeker moreel niet. Deze blog van Peggy Stein neem ik over op mijn Blog, gewoon omdat het belangrijk is om deze zoveel mogelijk te delen.

  Like

 4. In enkele alinea’s samengevat door Peggy Stein waar het bij rechtsherstel van de Indische Kwestie om gaat. Als je op hoge leeftijd zoals Paul de Blot en zoals mijn tante Loes Hoogvelt-Flohr (die op de foto naast hem zit) duidelijk maakt dat hen onrecht is aangedaan dan hoort de Nederlandse Staat dat serieus te nemen. Waar men zich al die jaren tot nu toe achter verschuilt zijn uitspraken die in de jaren vijftig zijn gedaan. Uitspraken die niet meer geldig kunnen zijn. Juridisch niet maar zeker moreel niet. Belangrijk om deze blogmogelijk te delen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s